Wat is er te doen bij u in de buurt?
  • Alle

Lezing door Jos Swanenberg: Wanneer ben je een Brabander?

zondag 24 maart 10:00 uur


Dialectprofessor Jos Swanenberg houdt op zondag 24 maart om 10.00 uur, namens Heemkundekring Het Zuidkwartier, een lezing in de zaal van Hotel Dekkers in Ossendrecht. In eenvoudige en begrijpelijke taal beantwoordt hij vragen als: Wanneer ben je een Brabander? Wat is het belang van de Brabantse dialecten? Moeten dialecten worden vastgelegd, gekoesterd en gepromoot? Zullen de dialecten binnenkort verdwenen zijn?

OSSENDRECHT - Professor doctor Jos Swanenberg, geboren en getogen Oost-Brabander, bekleedt namens Erfgoed Brabant de leerstoel ‘Diversiteit in taal en cultuur in Brabant’ aan Tilburg University. Daarnaast ondersteunt en adviseert hij als streektaalfunctionaris namens de provincie organisaties op het gebied van streektaal in het bijzonder en biedt hij ondersteuning aan heemkundekringen in het algemeen. Ook is hij betrokken bij de organisatie van evenementen, zoals het Brabants Dialectenfestival en Paaspop en is hij inhoudelijk betrokken bij de Erfgoed Brabant Academie. Bovendien maakt hij deel uit van de redactie van Brabants, kwartaalblad over Brabanders en hun taal.

Op de keper beschouwd is het Standaardnederlands minderwaardig aan de dialecten. De dialecten zijn namelijk veel ouder en bovendien op een natuurlijke wijze ontstaan en gegroeid. Het Standaardnederlands echter is op kunstmatige en gedwongen wijze tot stand gekomen.

Statenbijbel

Het begin is te situeren bij de Statenbijbel (1637), toen de oorspronkelijke bijbelteksten werden vertaald in het dialect van Leiden. Via staatsbemoeienis, preken van dominees en het onderwijs op de scholen werd dit de spreek- en schrijftaal voor de Nederlanders en de Vlamingen. Tot op heden kent het Standaardnederlands echter nog steeds veel minder woorden om gevoelens uit te drukken dan de dialecten. En voor veel mensen is hun dialect nog steeds hun echte moedertaal.

Misverstanden

Op uitnodiging van Heemkundekring Het Zuidkwartier komt Jos Swanenberg op zondag 24 maart aanstaande vertellen wat hij zoal doet en waarom. Jos is als dialectdeskundige de aangewezen persoon om een aantal misverstanden, die er zijn omtrent de dialecten en de dialectsprekende mensen, uit de weg te ruimen. Hij heeft het voornemen om door middel van talrijke voorbeelden het belang van dialecten en zijn liefde en passie ervoor toe te lichten.

De toegang is gratis. De lezing eindigt om 12.30 uur.


Swanenberg bekleedt voor Erfgoed Brabant de leerstoel ‘Diversiteit in taal en cultuur in Brabant’ aan Tilburg University.  foto: Ben Bergmans Swanenberg bekleedt voor Erfgoed Brabant de leerstoel ‘Diversiteit in taal en cultuur in Brabant’ aan Tilburg University. foto: Ben Bergmans ©Foto: BEN BERGMANSlocatie

Hotel Dekkers
Zr Marie Adolphinestr 6
4641CP OssendrechtRoute planner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.