• Alle

Dertig jaar op de bres voor het milieu

dinsdag 16 april 19:45 uur


De Stichting Milieuvrienden Duiven bestaat dertig jaar. Dat wordt op dinsdagavond 16 april gevierd met een bijeenkomst in De WijKern aan het Eilandplein. Het thema is: 'Water in de Liemers'. Wat heeft Milieuvrienden in al die jaren bereikt?

Ze zijn maar met een klein clubje, momenteel met z'n vijven. Afhankelijk van de actie die wordt ondernomen, haken anderen aan. Rennie Verhagen en Baukje Boschker zijn twee van hen. Rennie was dertig jaar geleden al betrokken bij de oprichting. "Milieudefensie organiseerde een cursus. Na afloop hebben we met een aantal deelnemers besloten Milieuvrienden Duiven op te richten." Baukje Boschker: "Er was toen ook al aandacht voor het milieu, maar het was niet zo 'hot' als vandaag de dag. Ik denk dat je kunt stellen dat we als organisatie 25 jaar voorliepen op de ontwikkelingen."

Een voorbeeld daarvan is dat Milieuvrienden in eerste instantie inzette op het bewust omgaan met het milieu in de eigen thuissituatie. Niet iedere boodschap in een plastic tasje mee naar huis, maar zelf je tas meenemen. Ander voorbeeld: afval scheiden. Rennie Verhagen: "Dat hebben we destijds heel erg gepromoot."

Later werden de acties verbreed. Rennie Verhagen: "Met zo'n beetje alles dat de afgelopen dertig jaar voorbijkwam op milieugebied hebben we ons bemoeid. De afvalverbranding, de Bult van Putman, de aanleg van bedrijventerreinen, andere bouwplannen, de A15, de Betuwelijn, te veel om op te noemen. Ik moet zeggen dat de gemeente en de provincie altijd een luisterend oor hadden. De contacten zijn goed."

Baukje Boschker: "Het is meer dan liefdewerk oud papier. Soms is de materie complex, zoals met de A15 en de Betuwelijn. Met Groessen werd in de beginfase van de plannen voor de Betuwelijn totaal geen rekening gehouden. We hebben toen een bus gehuurd, politici uitgenodigd en we zijn naar Groessen gereden om te laten zien: hier wonen ook mensen!" Soms moest ook een tegenvaller worden geslikt. Baukje: "Dat Duiven de kapvergunning ophief was tegen onze zin. Iedere boom is nu vogelvrij. Er worden steeds meer 'hapjes' genomen uit het mooie Liemerse landschap."

Milieuvrienden Duiven is een zelfstandige, onafhankelijke organisatie. De stichting is aangesloten bij de Gelderse Natuur en Milieufederatie en ondersteunt regelmatig acties van Milieudefensie. Voor de jubileumavond is niet zomaar gekozen voor het thema 'Water in de Liemers'. Rennie: "We wonen tussen de rivieren en we merken allemaal dat het klimaat verandert. Het ene moment is er een tekort aan water, het andere moment lopen de rivieren over. Een ander punt is de kwaliteit van het water. Tijdens de avond komt het allemaal aan de orde."

De thema-avond begint om 19.45 uur. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Toegang gratis. Er zijn sprekers van het waterschap en Milieuvrienden. Na de pauze is er een interactief programma. De afsluiting is om 22 uur met een hapje en een drankje. Bij voorkeur vooraf aanmelden: secretariaat@milieuvrienden.nl.


Hoog water, maar een paar maanden later kan het waterpeil extreem laag zijn. Hoog water, maar een paar maanden later kan het waterpeil extreem laag zijn.locatie

De WijKern
Eilandplein 300
6922ER DuivenRoute planner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.