• Alle

Eerste herdenkingsbijeenkomst in De Hoven

maandag 15 april 13:30 uur


In de bijeenkomst van het Comité Herdenkingen Zutphen rees de vraag waarom er in de Hoven nooit een eigen herdenking was geweest. Juist in de Hoven zijn er in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog best veel slachtoffers gevallen.

Waarom dan nu een eigen herdenking? Kort gezegd, het is er nooit van gekomen. Maar nu na 74 jaar is het besluit genomen om iedereen die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen in de Hoven te herdenken.

Ook de Nieuw-Zeelander W.G. Abbott, piloot van de Royal N.Z. Airforce die op 22-jarige leeftijd in de Uiterwaarden neerstortte met zijn vliegtuig. Samen met de Theo Thijssenschool in de Hoven en de Wijkraad is er een fijne samenwerking ontstaan om dit met elkaar als Hovenaren te herdenken.

De herdenking vindt plaats bij het huis van Henne Lammers die op 31 maart 1945 aan de IJsselkade in Zutphen is doodgeschoten. Zijn ouders hebben een herdenkingssteen in de voorgevel van hun huis in de Kruisstraat laten metselen.

De leerlingen van groep 5 & 6 Theo Thijssenschool zullen actief deelnemen. Ieder kind plaatst een bloem bij de herdenkingssteen en er wordt door enkele leerlingen een zelfgemaakt gemaakt gedicht voorgelezen. Ook zal de bijna 90-jarige Liesbeth Eikelenboom-ter Beek een toespraak houden over haar ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking vindt plaats op 15 april aan de Kruisstraat 7 in Zutphen om 13.30 uur. Na afloop koffie/ thee Dienstencentrum Mulderskamp.