Wat is er te doen bij u in de buurt?
  • Alle

De wederopbouw in Winterswijk

donderdag 14 maart 20:00 uur


Winterswijk - Onder de titel 'De wederopbouw in Winterswijk' geeft Ries de Jong een lezing voor Vereniging Het Museum. Hij doet dat op donderdag 14 maart (aanvang 20.00 uur) in , de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10.

Het jaar 2019 wordt het 'jaar van de wederopbouw' in elf Achterhoekse gemeenten, waaronder Winterswijk. De wederopbouw is de periode tussen 1940 en 1965. Deze tijd wordt gekenmerkt door nieuwe hoop. Artikelen op de bon verdwenen en de mensen kregen meer te besteden door geleidelijke stijging van de lonen. De televisie kwam op en langzaam, maar onverbiddelijk, zouden steeds meer auto's het straatbeeld gaan veranderen. Het is ook de tijd waarin Nederland weer opgebouwd moest worden na de verwoestingen door de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde niet alleen in steden als Rotterdam, Arnhem en Nijmegen, maar ook in onze regio. Sommige kernen in de Achterhoek, zoals Dinxperlo, werden twee keer zo groot.

Ook in Winterswijk ontstonden nieuwe woonwijken. De woningen werden uit noodzaak snel en goedkoop gebouwd. Daardoor voldoen ze niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Reden genoeg voor de betrokken gemeenten om te kijken hoe die wijken duurzaam en levensloopbestendig gemaakt kunnen worden.

Ries de Jong is, behalve een enthousiast verteller, kind van de wederopbouw, vrijwilliger bij Vereniging Het Museum en lid van de Adviescommissie Cultuurhistorie Winterswijk.

De entree is 3 euro voor leden, niet-leden betalen 5 euro.
locatie

Museumfabriek
Laan van Hilbelink
Winterswijk