• Alle

Orpheus zingt 'Orpheus'

zaterdag 16 maart 20:00 uur


De Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten bestaat 170 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzonder operagala in het Agoratheater in Druten op zaterdag 16 maart. Dan wordt de legendarische naamgever van het koor in de schijnwerpers gezet met het concert Orpheus zingt 'Orpheus'.

Deze Griekse mythologische held ging uit pure liefde in de onderwereld op zoek naar zijn overleden vrouw. Dit bekende romantische thema loopt als een rode draad door het programma. Centraal staat een selectie uit de beroemde opera Orfeo ed Euridice ('Orpheus en Eurydice'). Deze werd in 1762 geschreven door Christoph Willibald Gluck. De aria's, ensembles en koren van Gluck worden omlijst door barokmuziek van Händel en klanken van Mozart en romantische meesters uit de negentiende eeuw.

Medewerking verlenen sopraan Chris Hilkens, mezzosopraan Véronique Lamers, tenor Jurgen de Jong, Marjan de Haer op harp, Mariëlle Polman op dwarsfluit, Roland Aalbers op piano en leden van Dansschool Just Dance o.l.v. Miranda Budde. De leiding over dit jubileumconcert is in handen van Maarten-Jan Dongelmans. Aanvang 20.00 uur. kaarten kosten 12,50 euro en verkrijgbaar via www.agoratheater.nl, tel. 0487-515779 of 16 maart aan de zaal.

www.orpheusdruten.nl

Geschiedenis

De Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus is een gemengd koor van ruim 80 leden dat zijn ontstaan 170 jaar geleden min of meer aan het toeval dankt. Rondreizend musicus Johann Hermann Bergerhoff, oorspronkelijk afkomstig uit Mettmann bij het Duitse Wuppertal, werd destijds vaste organist van de HH. Ewaldenkerk in Druten. In ruil voor onderdak in een herberg richtte hij in 1849 de Liedertafel Orpheus voor mannen op. Bergerhoff moet in staat zijn geweest mensen te enthousiasmeren, want er meldden zich al meteen 40 leden aan. Na de Tweede Wereldoorlog werd Orpheus ook toegankelijk voor dames. Vanwege zijn 100-jarig bestaan, in 1949, kreeg het koor het predicaat Koninklijk.

Vanaf 1995 staat Orpheus onder de inspirerende en deskundige leiding van historicus-musicus Maarten-Jan Dongelmans. Op het repertoire staan veelal klassieke stukken in, onder andere, het Frans, Duits, Engels en Italiaans. Regelmatig worden ook liederen uit musicals of ander repertoire gezongen. De prestatie is belangrijk maar het plezier in het samen zingen staat altijd voorop.

Vaste jaarlijkse activiteiten zijn het Oranjeconcert in de Sint Stevenskerk in Nijmegen en het kerstconcert in Druten. Aan beide concerten wordt traditioneel met veel plezier medewerking verleend door één of meerdere bekende solisten. Naast deze vaste optredens worden er ook elk jaar bijzondere, eenmalige optredens verzorgd; alleen of samen met een gastkoor, solisten of een ensemble.

Behalve optredens in Nederland zijn er regelmatig reizen naar het buitenland, waar ook concerten gegeven worden. Optredens in de Notre Dame van Parijs en in Saint James (Piccadilly) in Londen, in het Schlossbrauhaus Neuschwanstein (Beieren), in het Münster van Bonn, of in de Sankt Peter in Wenen waren hoogtepunten voor dirigent en leden.


Op de foto het bijna voltallige gezelschap in 2018. (Foto Wil Hoes) Op de foto het bijna voltallige gezelschap in 2018. (Foto Wil Hoes)locatie

Agora Theater
Van Heemstraweg
Druten