• Alle

Thema-avond orgaandonatie

donderdag 14 maart 20:00 uur


In Kulturhus Laren wordt donderdag 14 maart om 20.00 uur een gespreksavond over het thema orgaandonatie gehouden. Medische, praktische en ethische zaken zullen aan de orde komen.

Sinds 1998 kan men de keuze voor het doneren van organen vastleggen in het donorregister. Men kan er ook voor kiezen om de keuze over te laten aan nabestaanden. Op dit moment geeft ongeveer een kwart van de mensen toestemming voor orgaandonatie. Meer dan de helft staat niet geregistreerd. Sommige mensen zetten kritische kanttekeningen bij orgaandonatie en het hersendoodprotocol. Zo bestaat de angst voor een te snelle verwijdering van organen, terwijl een patiënt nog niet echt dood is.

De nieuwe donorwet gaat in 2020 in en houdt in dat je je juist moet registreren als je geen donor wilt zijn. Volgens tegenstanders gaat door het nieuwe donorsysteem het zelfbeschikkingsrecht verloren. Tevens maakt de wet mogelijk inbreuk op Artikel 11 van de Grondwet: het recht op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam.

Maar doordat mensen hun organen ter beschikking stellen na hun overlijden worden vele levens gered. Mensen zoals nierpatiënten krijgen weer een 'nieuw leven' als zij zonder de intensieve dialyse kunnen.

Roel Schimmel die al vele jaren werkt als donatiefunctionaris werkt in het Medisch Spectrum Twente zal uitgebreid vertellen over wat er allemaal precies gebeurd rondom een transplantatie.

De avond staat onder leiding van ds. Jaap Jonk.
locatie

Kulturhus 't Kruispunt
Verwoldseweg 1
7245 AG LarenRoute planner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.