Wat is er te doen bij u in de buurt?
  • Alle

Lezingencyclus: De stichters van de moderne natiestaten

maandag 11 februari 20:00 uur


Deventer - In de maanden september 2018 t/m februari 2019 vindt voor de derde keer de cyclus 'Geschiedenis in het Antiquariaat' plaats bij Antiquariaat Das Gute Ist Immer Da!, deze keer met als verbindend onderwerp: de Stichters van de Moderne natiestaten.

Lang voordat de landen die wij kennen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland, Italië en Nederland centraal geregeerde landen werden, hadden ze al wél die namen. Maar van een centrale regering was pas sprake nadat in elk van die landen één speciale figuur erin slaagde de machtige edelen, die zich vaak volstrekt onafhankelijk opstelden t.a.v. hun koning, van hun macht te beroven en ondergeschikt te maken aan één vorst. Ambtenaren kregen de taken die de adel voordien had uitgeoefend, zoals belasting innen en recht spreken. Die ambtenaren ressorteerden onder de koning, de edelen werden zoet gehouden met onbelangrijke baantjes aan het hof. Dit proces werd in gang gezet en uitgevoerd door drie koningen en drie staatslieden.

En Johan van Oldenbarneld stond as raadspensionaris van de verzamelde vertegenwoordigers van de 'Zeven Verenigde Provinciën' (die nog geheel niet 'verenigd' waren behalve inde strijd tegen Spanje) aan de wieg van het moderne staatssysteem van Nederland, door ingrijpende veranderingen aan te brengen in het regeringssysteem. Hierover zal Luc Panhuysen vertellen op maandag 11 februari.

Opgave graag tel. 0570-644625, of via de mail ; praastinkwessels@gmail.com. Kosten 10 euro p.p., inclusief een kopje koffie/thee en een glaasje wijn/fris. Men dient de kaarten van te voren af te halen, ook is er de mogelijkheid meerdere avonden te boeken. De winkel is geopend van di t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur.
locatie

Das Gute Ist Immer Da!
Kleine Overstraat 33
Deventer